18 jul | Posted by Dominique | no comments |
7 tips om een hernia te voorkomen
In mijn praktijk zie ik veel honden met hernia’s. We kennen deze aandoening natuurlijk bij de Teckel, maar we zien ze ook veel bij de Labrador Retriever, Bassets, Beagle, Franse Bulldog, Lhasa Apso, Pekingees, Shih Tzu, Maltezer en de Welsh corgi. Een hernia kan in de nek of rug voorkomen.
Tip 1:
Weet je dat je een hondenras hebt die gevoelig is voor hernia’s? Zorg dan vanaf het begin af aan dat uw hond leert niet van de bank te springen. Met name ergens vanaf springen zorgt voor een enorme belasting op de tussenwervelschijven.
Tip 2:
Leer jouw hond vanaf jonge leeftijd aan een goed passend borsttuig te lopen, zonder te trekken. Een borsttuig voorkomt nekklachten en zorgt voor een betere drukverdeling op de rug.
Tip 3:
In mijn praktijk zie ik de meeste hernia’s in de leeftijd tussen 4 en 6 jaar en vanaf 10 jaar en ouder. Jonger of ouder komt uiteraard ook voor. Heb je een hond die erom bekend staat en in deze leeftijdscategorie, houd je hond dan extra in de gaten.
Tip 4:
Het vroegtijdig herkennen van rugklachten zorgt ervoor dat je snel kunt ingrijpen, waardoor je kunt voorkomen dat de situatie verergert…en dus ook de kans op een operatie verkleint. Het zijn vaak subtiele symptomen, wees kritisch.
Symptomen van een hernia zijn:
Tip 5:
De meeste hernia’s beginnen met nek- en of rugklachten. Deze zijn voor jou als eigenaar niet altijd makkelijk te herkennen.
Je gaat toch ook 1 a 2 keer per jaar naar de tandarts voor een preventieve check? Elke hond reageert anders wanneer hij pijn heeft. Door de hond vroegtijdig te laten controleren en blokkades te laten behandelen weet je of jouw hond rugklachten heeft, hoe je ze kunt herkennen en wat u eraan kunt doen. Een dierenfysiotherapeut is de specialist op het gebied van het herkennen en behandelen van problemen in het bewegingsapparaat.
Tip 6:
Een fitte hond heeft minder kans op nek- en rugklachten. De wervelkolom wordt ondersteunt door de rompspieren.
Ook wel rompstabiliteit of corestability genoemd.
Waaronder buik-, rug- bil en bovenbeenspieren. Deze spieren train je niet door een lange wandeling te maken, maar wel door balans of coördinatie-oefeningen te doen. Er zijn momenteel veel hondenscholen die daar cursussen of workshops in geven. Maar eens afwijken van het pad in het bos en daarbij over takken en stronken lopen, is ook een manier. Voor sporthonden geldt dat een goede rompstabiliteit een voorwaarde is om goed te kunnen presteren. Hoe sterker het fundament, des te beter de prestatie.
Tip 7:
Als laatste maar zeker niet de minste, is goede voeding van essentieel belang. Verkramping in maag en darmen kan rugpijn veroorzaken. Daardoor is er lokaal een verminderde doorbloeding waardoor op den duur bestaande rugklachten kunnen verergeren.