Heeft mijn hond pijn?

Het herkennen van pijn bij je hond kan enorm lastig zijn!

Als we kijken naar de definitie van pijn : het is datgene wat een persoon en in dit geval de hond ervaart. We hebben het dus over een gevoel, die wij in dit geval alleen objectief kunnen beoordelen bij de hond. Daar zit een enorme moeilijkheidsgraad.

Hoe beoordeel ik een kreupelheid? Deze geef ik altijd een graad 0 tot 5, waarbij een 5 de zwaarste kreupelheid betekent.

  • Graad 0: Niet kreupel 
  • Graad 1: Een moeilijk te observeren kreupelheid, niet continu zichtbaar zoals bij plotseling rennen.
  • Graad 2: Een moeilijk te observeren kreupelheid op rechte lijn, maar wel op andere ondergrond of op een achtje.
  • Graad 3: Altijd kreupel, in alle omstandigheden.
  • Graad 4: Forse kreupelheid tevens duidelijke compensatie te zien.
  • Graad 5: Er word minimaal tot geen gewicht op de poot gedragen.

Nu we bovenstaande weten, kunt u wellicht uw hond in de juiste gradatie zetten…

Waar kunnen we nog meer opletten?

Zo zal een hond met pijn in zijn LV poot in eerste instantie meer gewicht gaan zetten op zijn RV poot. Dit zou je kunnen zien aan zijn/haar houding/beweging van de rug. Maar ook zou je kunnen zien dat de RV poot meer belast wordt doordat de pols meer doorzakt of dat de tenen meer gespreid zijn.  We zien soms dat de hond zijn poot herhaaldelijk naar voren en iets opzij zet in stand, het zogenaamde ‘pointen’.  Hierbij wordt het gewicht van de poot vermindert. Daarnaast kan het zijn dat de hond rustiger is dan normaal. Sneller gaan zitten of liggen tijdens of na een wandeling is hoor ik regelmatig van eigenaren, is hier een voorbeeld van. Misschien dat je hond halverwege de wandeling achter je gaat lopen in plaats van voor je.

fotopointen

  ‘pointen’                           

Afhankelijk van het karakter van je hond kan het ook zijn dat hij juist onrustiger is dan normaal. Likken op een poot, overmatig ergens op willen kauwen of reageren op externe prikkels zijn hier voorbeelden van.

Een dier wil in de natuur niet zijn zwakte laten zien, dat betekent dat hij koste wat het kost door gaat, tenzij de mate van pijn dermate hoog is dat hij er ‘ziek’ of ‘down’van is. Maar dan weten we ook dat er duidelijk sprake is van pijn.

Er zijn verschillende soorten pijn. Artrose geeft een scherpe stekende pijn bij belasten en kenmerkt zich door startstijfheid en neemt toe bij langer bewegen. Pijn in spieren of pezen hebben meer een zeurend karakter en kan na enige tijd bewegen afnemen doordat de doorbloeding verbetert.

Een hond zou niet snel janken bij zeurende of stekende pijn. Hij zal dit alleen doen bij acute en onverwachtse pijn of bijvoorbeeld bij zenuwpijn. Denk maar aan het moment dat je per ongeluk op zijn staart gaat staan.

Ik hoor regelmatig dat mensen soms twijfelen over de uiting van pijn bij hun hond. Ik hoor dan: ”Maar als ik met een balletje speel of de postbode komt langs fietsen dan loopt hij normaal en dan is er niets meer aan de hand”. Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die op dat moment vrij komt. Adrenaline is een goede pijnstiller, daarnaast is het belastingsmoment op de poot bij rennen korter dan bij rustig lopen en is zijn aandacht afgeleid. Sneller lopen is daarom in dit geval minder vervelend dan lang op de poot staan.

Ondanks bovenstaande tips, kan ik me voorstellen dat het lastig blijft om te beoordelen of je hond kreupel loopt en hoe ernstig het is. Wil je meer duidelijkheid?

Stuur een filmpje naar info@fysio-voor-dieren.nl of kom langs op het gratis inloopspreekuur, elke woensdagmiddag tussen 16.00 uur en 17.00 uur.

Posted by
Dominique