Mijn hond heeft een hernia, opereren of niet?

In de praktijk krijg ik regelmatig de vraag: een hernia-operatie bij mij hond…is dit wel zo verstandig? Bij mensen zien we het aantal operaties teruglopen, omdat gebleken is dat veel hernia’s ook middels rust en juiste therapie verholpen kunnen worden. Tevens zijn de resultaten op lange termijn zijn een stuk beter bij de niet opereren.

Belangrijk is om te weten is dat de hernia bij mens en hond verschilt. Bij de mens drukt de hernia tegen de uittredende zenuw en bij de hond tegen het ruggenmerg. Dit betekent dat de kans op (volledige) verlamming als gevolg van een hernia velen malen groter is bij de hond. Bij mensen zien we vooral schietende pijn in het been in combinatie met uitval van een bepaalde groep spieren, afhankelijk van het niveau van de hernia.

De ernst van de hernia bepaalde mede of gekozen wordt voor een conservatief of operatief beleid.

We zien 4 verschillende gradaties bij de hond:

Type 1 : Zeer hevige pijn. De honden kunnen gillen of janken van de pijn en willen niet meer lopen. Ze houden hun nek of rug verkrampt.

Type 2: Ook duidelijke pijn, en daarbij merk je dat de hond in lichte mate met de pootjes gaat slepen. Ze staan minder stevig en vallen makkelijker om.

Type 3: Pijn is minder heftig dan bij de eerste 2 types, maar nog steeds aanwezig. Ze zakken door hun pootjes en kunnen soms niet meer staan. Ze hebben wel nog pijn gevoel in de voetjes als je daarin knijpt.

Type 4: Geen pijn en complete verlamming. Waarbij ook incontinentie van urine en ontlasting op kan treden.

Over het algemeen worden type 1 en type 2 middels conservatieve therapie geholpen. Bij type 3 wordt overlegd wat voor de hond en de eigenaar de beste keus is, bij type 4 wordt operatie absoluut aangeraden. Tevens is het belangrijk dat de hond goed reageert op de gekozen behandeling, anders kan het alsnog zijn dat besloten wordt de hond te opereren.

In het handboek Veterinary Neurology, geschreven door: Michael D. Lorenz, vond ik een uitslag van een onderzoek betreft de tevredenheid van eigenaren waarbij hun hond geopereerd is aan een hernia.

In een onderzoek waren 262 honden opgenomen. Hieronder de uitslagen:

          76% van de eigenaren gaven een verbetering aan bij hun hond na de operatie in 1 tot 85 maanden na de operatie

          22% gaf geen verschil aan

          2% van de honden waren verslechterd

          81% van alle honden hadden geen recidief van een hernia

Concluderend kan ik zeggen dat wel of niet opereren altijd een lastige keuze is, maar wel overwogen moet worden. Belangrijke punten waar je rekening mee moet houden zijn:

          Gradatie hernia

          Leeftijd hond

          Reactie op conservatieve behandeling

          Gezins/thuissituatie

Posted by
Dominique