Pijn herkennen bij honden – voor hondenprofessionals

Als hondenprofessional weet je hoe belangrijk het is om subtiele signalen bij een hond te herkennen. Soms zie je iets – een kleine aarzeling bij een oefening, een hond die ‘anders’ soepel beweegt of gedragsveranderingen die niet direct te verklaren zijn. Maar hoe benoem je nou wat je ziet en is het te verklaren? Is het ouderdom, een gewoonte, heeft de hond gewoon zijn dag niet, en in welke mate speelt pijn een rol?

Jij weet als geen ander dat honden meesters zijn in het verbergen van pijn. Juist daarom is het cruciaal dat wij als professionals de signalen op tijd herkennen en dit op een overtuigende manier kunnen communiceren naar de eigenaar.

Werk je als trainer, gedragstherapeut, masseur, voedingsdeskundige, trimmer, natuurgeneeskundig therapeut, of heb je een uitlaatservice of dagopvang? Dan is pijnherkenning een onmisbare vaardigheid. 

Jouw training of behandeling zal velen malen effectiever zijn, de eigenaren gaan hun hond beter begrijpen en hoe sneller de hond op de juiste manier geholpen wordt, des te sneller je kunt helpen en hoe beter het is voor de gezondheid en vitaliteit van de hond.

Maar… hoe scherp is jouw oog voor pijn?

Hoe kun dat wat je hebt gezien, goed onderbouwen?

Hoe kun je een boodschap: Jouw hond heeft pijn, op de juiste manier naar de eigenaar en eventueel specialist overbrengen?


Dé verdiepende cursus voor hondenprofessionals

Om jou als professional meer inzicht en praktische handvatten te geven, organiseren we een exclusieve dagcursus waarin we diep ingaan op pijnherkenning. Geen basiskennis, maar échte verdieping in:

  • Bewegingsanalyse & kreupelheidsbeoordeling
    Ontwikkel een scherp oog voor afwijkende looppatronen en leer hoe je deze professioneel kunt interpreteren.
  • Herkennen van de meest voorkomende pathologieën
    Hoe loopt een hond met een kruisbandruptuur? Wat is patellaluxatie? Hoe herken je een hernia in een vroeg stadium?
  • Buikpijn, en dan?
    Leer symptomen van een minder goed functionerend verteringsstelsel herkennen en ontdek welke EHBO-tips je de eigenaar kunt meegeven. (En nee, dat is niet ‘rijst met kip’).
  • De basis van een lichamelijk onderzoek
    Ontdek welke testen je kunt toepassen om je observaties te controleren en te onderbouwen.
  • Hoe motiveer ik de eigenaar om stappen te ondernemen?
    Hoe zou het voor je zijn als je in plaats van “Ik zie iets aan je hond, misschien moet je het eens na laten kijken” kunt zeggen:
    “Je hond loopt onregelmatig met zijn rechtervoorpoot. Hij draait zijn elleboog subtiel naar buiten, wat kan wijzen op ongemak in het gewricht. Het is belangrijk om dit serieus te nemen, zodat hij niet verder gaat compenseren en de klachten verergeren.”
  • Naar wie stuur je door?
    Dierenarts, fysiotherapeut, osteopaat, natuurgeneeskundige, orthomanueel dierenarts… Wat is de beste keuze bij welke klacht? En hoe herken je een goede behandelaar?

Dit alles onder begeleiding van twee experts
Je oefent onder begeleiding van een ervaren dierenosteopaat en een dierenfysiotherapeut/chiropractor. Beiden hebben jarenlange praktijkervaring en zijn gespecialiseerd in de behandeling van honden.

Er is ruimte om met of zonder hond deel te nemen (max. 10 honden, vol = vol).


Praktische informatie

Datum: Zaterdag 10 mei 2025
Tijd: 9.30 – 16.30 uur
Locatie: De Zwiepse Molen, Zwiepseweg 165, 7241PT Lochem
Investering: €235,- (excl. BTW)
Extra: Gratis online cursus “In 6 simpele stappen nooit meer pijnsignalen missen bij een hond” (t.w.v. €47,-).

Wil jij je expertise verdiepen en nóg scherper worden in het herkennen van pijn bij honden?

Reserveer je plek en zorg dat je erbij bent!

Meer info & aanmelden: 

N.B.: Accreditatieaanvraag bij CKI is lopende.