4 jul | Posted by Dominique | no comments |
Mijn hond kan niet meer op zijn achterpoot staan, wat nu?
We zien het in de praktijk erg veel voorkomen, honden die op 3 poten lopen of duidelijk alleen op de voorvoet lopen. Meestal wordt gedacht dat er iets in de voetzooltjes zit van de hond. Na een controle lijkt hier dan niets te vinden. Maar wat zou er dan wel aan de hand kunnen zijn?
De eerste vraag die ik krijg: Heeft mijn hond pijn? Mijn antwoord daarop is volmondig: JA!
Maar waarom is dit zo lastig te beoordelen voor de meeste hondeneigenaren? De hond kijkt in de meeste gevallen niet sip, rent en speelt ondanks de poot gewoon. En piept of jankt niet….
Hoe kant dit? Een hond gaat anders om met pijn dan wij mensen. Hij zal alleen piepen of janken bij acute en plotselinge pijn. Bij constante zeurende pijn piept of jankt de hond niet.
Wat doet de hond dan wel?
– Hij gaat het lichaamsdeel ontlasten door bijvoorbeeld zijn poot op te tillen
– Dit vangt hij in de rest van zijn lichaam op door te compenseren
(wanneer het probleem zich links achter bevindt, vangt hij het op door de rechterzijde meer te belasten, meestal zelfs het meeste op rechts voor)
– Hij gaat in de meeste gevallen gewoon door…
– Sneller lopen gaat meestal makkelijker dan langzaam lopen
– Tijdens staan belast hij de poot niet of minder, ook bijvoorbeeld te zien doordat de teentjes minder ver uit elkaar staan.
– Hij gaat tegen jou leunen of tegen een ander voorwerp als hij staat.
Film van Hond met Kruisbandscheur linkerachterpoot
Wat kan er aan de hand zijn?
Uiteraard zitten er ontzettend veel spieren, gewrichten, banden en zenuwen in de achterhand. En kan elk onderdeel wel een probleem geven.
Toch zien we in de praktijk een voorste kruisbandscheur en spondylose (artrose in de rug) het meeste voorkomen.
Hoe kan dit gebeuren?
We gaan in dit artikel alleen verder in op de kruisbandscheur. Vaak gebeurt dit bij jonge honden wanneer zij tijdens het spelen of rennen plots een korte draai maken waarbij de poot in de grond is blijven staan. Heb je een hond met een steile knie, dan is de kans groter. Ook honden met een ‘zware voorhand’ , denk maar aan een Amerikaans Bulldog, zien we vaker kruisbandscheuren. Bij oudere honden zien we dit vaak ontstaan als gevolg van artrose…
Wat kan ik doen?
Allereerst is een juiste diagnose van essentieel belang. Een kruisband kan volledig maar ook voor een deel gescheurd zijn. Vooral bij de tweede groep is de diagnostiek lastiger, maar wel van belang omdat deze honden vaak toch klachten hebben. Omdat de meeste honden nog jong zijn wanneer zij hun kruisband scheuren, wordt er meestal gekozen voor een operatie. Bij oudere honden is dit afhankelijk van hun conditie. Een brace zou bij deze honden ook een oplossing kunnen zijn.
De meest gemaakte fout!
Kruisbanden zijn NIET zichtbaar op een röntgenfoto. Zwelling, artrose en een veranderde positie van bovenbeen tav het onderbeen is wel zichtbaar, hetgeen een verdenking op een kruisbandscheur groter maakt. Deze bevindingen in combinatie met het klinische onderzoek geven uiteindelijk de conclusie of de kruisband gescheurd is of niet. Dit is een verschil, wanneer een mens een kruisband scheurt, zal hiervan eerst een MRI worden gemaakt. Dit is bij honden ook mogelijk, maar omdat deze kosten bij de eigenaar terecht komen wordt meestal gekozen om direct te opereren.
Wil je nog meer tips en adviezen over het herkennen van pijn en fysieke problemen bij honden? Meld je dan nu aan voor het gratis E-book!
Bovendien ontvang je dan het gratis het 2-wekelijkse Dogzine met alle tips en tricks om je hond gezond en fit te houden.
[mc4wp_form id=”752″]