5 tips voor na een hernia-operatie

Je rijdt weg bij de dierenarts. Jouw hond is nog suf van de narcose, tijdens de terugreis in de auto ben je alles aan het overdenken. Er is zoveel vertelt en uitgelegd. Pff als je dat allemaal maar kunt onthouden. Gelukkig heb je wel iets op papier meegekregen, over de wond en de eerste 6 weken revalidatie. Hoe ga je dit allemaal doen, dit wordt een uitdaging

Net na een operatie heeft een hond nog pijn en is hij onder de indruk en moe van alles wat er is gebeurd. Dat is een periode waarin het nog niet moeilijk is om hem rustig te houden. Maar na ongeveer 2 weken wordt de uitdaging steeds groter om hem rustig te houden. En dat is logisch, de pijn wordt minder en jouw hond krijgt steeds meer energie.

Do’s:

  • Maak een rustige, fijne ruimte. Jouw hond hoeft echt geen 6 weken in een bench, maar zorg ervoor dat hij op een plek kan liggen waar het rustig is en de ruimte klein, zoals een keuken.
  • Zorg voor een stroeve vloer stroef. Leg een mat of kleed neer, zo kan jouw hond zich makkelijker verplaatsen en heeft hij minder moeite met opstaan.
  • Geef wat Traumeel, (Google) dat helpt het herstel te voorspoedigen.
  • Houd het litteken in de gaten, zie je roodheid of pus. Neem direct contact op met jouw dierenarts.
  • Houd het revalidatieschema aan.

In de praktijk is de meest gemaakte fout, dat er te snel te veel gedaan word. De meeste honden herstellen snel. Het lijkt erop na 4 weken alsof er niets is gebeurd, maar alles moet nog sterker worden. Wanneer je te vroeg te veel gaat doen is de kans op overbelasting groot waardoor andere blessure op gaan spelen.

Daarom is een gedoseerd revalidatieprogramma, essentieel om ervoor te zorgen dat jouw hond na zijn revalidatie zonder klachten kan rennen, springen en spelen. De ervaring leert dat zowel baasjes als honden het fijn vinden dat ze wel iets kunnen doen in deze uitdagende periode.

Vind je dit lastig of wil je hulp? Plan een gratis adviesconsult in.

Posted by
Dominique