Stinkt jouw hond uit zijn bek? Normaal of niet?

Als je hond uit zijn bek ruikt, is dat niet echt prettig. Een slechte adem kan variëren van een lichte geur tot een enorme onaangename stank. Maar is het normaal dat je hond een slechte adem heeft, of is er misschien iets meer aan de hand? Heel vaak wordt gedacht dat oudere honden nou eenmaal stinken uit hun bek. En waarom begin ik als dierenfysiotherapeut en chiropractor überhaupt over het gebit? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een slechte adem bij honden, wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken en wat de gevolgen zijn op de rest van het bewegingsapparaat.

Wat is de oorzaak van een slechte adem bij honden?

Gebitsproblemen komen bij 80% van de honden voor! Een stinkend gebit komt bij 9 van de 10 honden door gebitsproblemen.

Hoe herken je deze klachten?

  • Stinken uit de bek
  • Schrikken tijdens het eten/kauwen
  • Voer aan een zijde willen kauwen
  • Niet met botjes, balletje of speeltjes willen spelen
  • Chagrijnig zijn

Er zijn verschillende redenen waarom je hond een vieze adem kan hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

1. Tandvleesproblemen en tandbederf

Net als bij mensen kunnen honden last krijgen van tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen. Deze problemen veroorzaken vaak een slechte adem, omdat de bacteriën die zich in de mond ophopen, een vieze geur produceren.

2. Gebrek aan mondhygiëne

Honden kunnen hun tanden niet schoonmaken zoals mensen dat doen, dus het is belangrijk dat je regelmatig hun mond verzorgt. Als je hond geen goede mondhygiëne heeft, kunnen etensresten en bacteriën zich ophopen, wat leidt tot slechte adem.

3. Voeding en dieet

Soms komt de slechte adem van je hond niet van tandproblemen, maar van wat hij eet. Voedselresten kunnen in de mond blijven zitten en rotten, wat kan leiden tot een slechte geur. Ook honden die veel droogvoer eten, kunnen meer last hebben van tandsteen, wat bijdraagt aan de geur. Er wordt gedacht dat harde/krokante brokken de tanden reinigen. Maar veel brokken bevatten granen. Juist granen zorgen voor meer tandplak.

4. Infecties of ziekten

In sommige gevallen kan een slechte adem ook wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand, zoals een infectie in de mond, het maagdarmkanaal of de nieren. Diabetes kan bijvoorbeeld een zoetige geur veroorzaken, terwijl nierproblemen vaak een ammonia-achtige geur met zich meebrengen.

5. Kauwen op vreemde voorwerpen

Honden hebben de neiging om alles in hun mond te stoppen, en soms kunnen ze iets opeten dat niet goed voor hen is. Dit kan een ophoping van bacteriën veroorzaken of zelfs leiden tot een infectie, wat zich uit in een slechte adem.

Wat kun je doen tegen de slechte adem van je hond?

1. Mondhygiëne van je hond verbeteren

Het is essentieel om de tanden van je hond regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een speciale hondentandpasta en tandenborstel. Dit voorkomt de opbouw van tandplak en tandsteen en helpt bij het voorkomen van slechte adem. Zorg ervoor dat je dit minstens een paar keer per week doet.

2. Gezond dieet en snacks

Een gezond dieet speelt een belangrijke rol bij het verminderen van slechte adem. Voer je hond voeding die speciaal is ontworpen om tandsteen te verminderen. Verse voeding die bestaat uit vlees, groen/fruit en een vet Daarnaast kunnen botten helpen om de mond van je hond schoon te houden en de adem te verbeteren.

3. Regelmatige dierenartsbezoeken

Als je merkt dat de adem van je hond aanhoudend slecht blijft, is het een goed idee om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan controleren op tandproblemen of andere gezondheidskwesties die de geur kunnen veroorzaken. Soms is een professionele gebitsbehandeling nodig, ook bij de oudere hond!

4. Vermijd ongezonde gewoonten

Laat je hond niet op voorwerpen kauwen die niet bedoeld zijn om te eten, zoals schoenen of takken. Dit kan infecties veroorzaken of ervoor zorgen dat bacteriën zich ophopen in de mond.

De invloed van het gebit op het bewegingsapparaat

Er zijn verschillende gevolgen van problemen in het gebit:

  • Slechte bacteriën kunnen via de maag en het darmstelsel ook terecht komen in de wervelkolom. Met vervelende ontstekingen als gevolg.
  • Scheef belasten van het gebit heeft als gevolg dat kaken ook scheef belast worden. Het kaakgewricht staat in directe verbinding met de eerste nekwervel. Als therapeut zie ik veel nekklachten ontstaan die hun oorsprong hebben in de bek.

Conclusie

Door regelmatige mondverzorging en een gezond dieet kun je veel problemen voorkomen. Vaak zie ik dat eigenaren bij een oudere hond twijfelen om nog een gebitsreiniging te doen. Angst dat hun hond de narcose niet zal overleven. Dat begrijp ik heel goed. Maar tand- of kiespijn is echt geen pretje, voor geen enkele hond.

Posted by
Rick